Style Selector
Layout Style
Boxed Background Patterns
Boxed Background Images
Color Scheme

Tájékoztatjuk jogosultjainkat, hogy az igazságügyi miniszter a jogosultakat példátlanul sújtó döntést hozva elutasította az összes közös jogkezelő egyesület, lényegében valamennyi 2024. évre előterjesztett és inflációkövető díjemeléssel megállapított jogdíjakat tartalmazó díjszabását. Ez a döntés súlyos és helyrehozhatatlan károkat okoz a szerzők és előadóművészek tízezreinek, a film- és hangfelvétel előállítóknak.
A döntést nem tartjuk elfogadhatónak, ugyanis a miniszter álláspontjával szemben a jogdíjak reálértékét a közös jogkezelők kötelesek megőrizni.
Az infláció mértékét meg nem haladó jogdíjemelésre vonatkozó javaslatunk követte az elmúlt évtized során tartósan kialakított jogértelmezési és jóváhagyási gyakorlatot. Vitás szakmai kérdésekben a közös jogkezelő egyesületek eddig lehetőséget kaptak az előzetes érdemi egyeztetésre, és az igazságügyi miniszter minden esetben jóváhagyta azokat a díjszabásokat, amelyek az infláció okozta reálérték-vesztést kompenzálták. Javaslatunkat ezúttal is a kulturális miniszter és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogató véleményeinek birtokában, továbbá sok esetben a felhasználók egyetértésével tettük meg.
Mindezek alapján az Artisjus, az EJI, a FILMJUS, a HUNGART, a MAHASZ és a Magyar Reprográfiai Szövetség azzal a kéréssel fordult az igazságügyi miniszterhez, hogy vizsgálja felül elutasító határozatát a művészeket, jogosultakat érő károk elkerülése érdekében.