Style Selector
Layout Style
Boxed Background Patterns
Boxed Background Images
Color Scheme

A HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület a képző-, ipar- és fotóművészek szerzői jogainak kollektív kezelésére 1997-ben létrejött szervezet. Tevékenységének alapjait a szerzői jogról szóló törvény rendelkezései, illetve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal nyilvántartásába vétele biztosítja.

A HUNGART a vizuális művészek érdekében és javára ellátja a szerzői jogi törvény értelmében kötelezően közös jogkezelést, valamint a jogosultak akaratából történő, önkéntes közös jogkezelést (az un. kiterjesztett közös jogkezelést).

A kötelezően közös jogkezelésbe tartozik a műkereskedelemben eladott eredeti műalkotások után fizetendő követői jogdíj, valamint a szabad felhasználások, magáncélú másolások ellentételezésére beszedett jogdíjak, így az üres kazetták árába beépített díj, a kábel-TV-k által fizetett jogdíj, valamint a reprográfiai jogdíj.

A követői jogdíjat a HUNGART szedi be és osztja fel a jogosultak között, azaz az élő művészek, illetve az elhunyt művészek jogutódai között. A művész halálától számított 70 év után a beszedés jogcíme megváltozik, már járuléknak tekinti a törvény, s nem a jogutódot illeti, hanem a kortárs alkotóművészek szociális, kulturális közösségi céljait szolgálja.

Az üres kazetta, kábel-TV és reprográfiai jogdíjakat az Artisjus és a Reprográfiai Szövetség szedi be és a képző-, ipar-, fotóművészekre eső hányadot átutalja a HUNGART-nak. E díjakból 10% szintén az alkotók közösségi céljait szolgálja, a többit pedig névre szólóan osztja fel a HUNGART a Felosztási Szabályzata szerint.

A kiterjesztett közös jogkezelésbe tartozik a már egyszer nyilvánosságra hozott képző-, ipar- és fotóművészeti alkotás bármely további, változatlan felhasználásának engedélyezése, akár nyomtatott formában, akár sugárzás vagy az internet útján. A kiterjesztett közös jogkezelés minden alkotóra vonatkozik, nemcsak a HUNGART tagjaira, de aki nem kíván ebben részt venni, bejelentheti a kilépését. E joggal azonban az elmúlt évek során csak néhányan éltek.

A járulékból, valamint a közösségi célokat szolgáló különféle levonásokból a HUNGART a vizuális művészek szakmai szervezeteit, kortárs művészeti eseményeket, így kiállításokat, kiadványokat támogat. Részt vállal e keret terhére az alkotóművészek szociális támogatásában is.